Δυνατότητες του μυαλού μας και Εγκέφαλος


Όλοι θα έχουμε ακούσει τη φράση ότι ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί μόλις το 10% του μυαλού του.  

Το θυμόμαστε όλοι βέβαια και το χρησιμοποιούμε ευρέως όλοι διότι είναι τονωτικό ...


Είναι τονωτικό να ξέρεις ότι διαθέτεις πολύ "μυαλό" αλλά δεν θέλεις, ας πούμε, να το χρησιμοποιήσεις... 

Αν ήθελες...
Αν θέλαμε θα κατορθώναμε εκπληκτικά πράγματα.  Οι δε ιδιοφυΐες ξεχωρίζουν επειδή έχουν την ικανότητα να εκμεταλλεύονται μεγαλύτερο ποσοστό.

Όπως συνέβη και με πολλές άλλες θεωρίες στο παρελθόν, έτσι και τώρα έρχεται η επιστήμη να γκρεμίσει αυτή την λανθασμένη εντύπωση που προήλθε από παρερμηνεία και άγνοια. 

Η παρεξήγηση ξεκίνησε από την παρερμηνεία της δήλωσης του William James (φιλόσοφος και ψυχολόγος) ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες του μυαλού τους, αλλά ο νευρολόγος Richard E. Cytowic εξηγεί στο παρακάτω animation video ότι πρόκειται απλά για έναν μύθο που για σχεδόν 100 χρόνια ήταν αποδεκτός από τη μισή επιστημονική κοινότητα και από τα 2/3 του κόσμου.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πιο έξυπνος από τα άλλα θηλαστικά επειδή διαθέτει μεγαλύτερη πυκνότητα νευρώνων, ωστόσο, μπορεί να ενεργοποιεί ταυτόχρονα ένα ποσοστό μεταξύ 1-16%, με τις υπόλοιπες διεργασίες να γίνονται υποσυνείδητα. 

Άλλωστε, λόγω αυτού του “περιορισμού” ο άνθρωπος δεν μπορεί να εκτελεί πολλές διαφορετικές διεργασίες ταυτόχρονα (το λεγόμενο multitasking) με την ίδια επιτυχία.

Αυτή είναι η "νέα" αλήθεια για τις δυνατότητες του μυαλού... Δηλαδή μέχρι να μας πουν την επόμενη "αλήθεια"...






Να δούμε όμως τι είναι αυτό του οποίου χρησιμοποιούμε το...  "χ" % ;
Ο εγκέφαλος αποτελεί το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος, καθώς από αυτόν εξαρτάται η λειτουργία των περισσοτέρων οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Μάθετε 10 πράγματα που δημοσίευσε πρόσφατα η βρετανική ιστοσελίδα Telegraph για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

1. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται περίπου 20 χρόνια για να ωριμάσει.

2. Κατά τη διάρκεια της κύησης, ο εγκέφαλος του μωρού αποκτά 8.000 νέα εγκεφαλικά κύτταρα ανά δευτερόλεπτο.

3. Τη στιγμή της γέννησης, ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει όλα τα εγκεφαλικά κύτταρα που θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του.

4. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι “το πιο εξελιγμένο πράγμα” στο γνωστό σύμπαν.

5. Τα νεογέννητα μωρά μπορούν να αναγνωρίσουν το πρόσωπο της μητέρας τους, λίγες μόνο ώρες μετά τη γέννησή τους.

6. Κατά τη διάρκεια της κύησης, ο εγκέφαλος του εμβρύου αντιλαμβάνεται δύο χρώματα, το άσπρο και το μαύρο. Τα μάτια του όμως είναι αρκετά ευαίσθητα, ώστε να διακρίνουν το αχνό φως που περνά από την κοιλιά της μητέρας του.

7. Ο εγκέφαλος δίνει “εντολή” στα βλέφαρά μας να ανοιγοκλείσουν περίπου 20 φορές το λεπτό. Κάθε ανοιγόκλεισμα διαρκεί περίπου μισό δευτερόλεπτο.

8. Κάθε εγκεφαλικό κύτταρο επικοινωνεί κατά μέσο όρο με 10.000 άλλα εγκεφαλικά κύτταρα.

9. Η ισορροπία και ο έλεγχος των μελών του σώματος είναι τόσο πολύπλοκες διαδικασίες, που η περιοχή του εγκεφάλου η οποία της διαχειρίζεται περιέχει τόσα εγκεφαλικά κύτταρα όσα και ο υπόλοιπος εγκέφαλος συνολικά.

10. Οι νεαροί δύτες στην Ταϊλάνδη έχουν εξασκήσει τα μάτια τους να εστιάζουν κάτω από το νερό, κάνοντας την ίριδα να συστέλλεται αντί να διαστέλλεται. Το εντυπωσιακό είναι ότι όλα τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν αυτήν την ικανότητα, αν ξεκινήσουν από μικρή ηλικία.



Scholeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: