Ταξίδι στον Τιτάνα




Γνωριμία με το φεγγάρι του Κρόνου

    Παρότι δεν έχει νερό σε υγρή μορφή η ατμόσφαιρα που περιβάλλει το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα, φαίνεται να είναι απολύτως σε θέση να δημιουργήσει μόρια του DNA, ή τουλάχιστον κάποιες από τις πρόδρομες χημικές ουσίες, που οδηγούν σε αυτά τα μόρια. 
   Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η “αλυσίδα της ζωής" μπορεί να έχει ήδη εμφανιστεί ψηλά πάνω από το φεγγάρι.


   Ενώ η δική μας βασίζεται στο νερό για να λειτουργήσει η ατμόσφαιρα, το κλίμα, οι ωκεάνιες θερμοκρασίες, οι βροχοπτώσεις και ούτω καθεξής, το σκυθρωπό φεγγάρι του Κρόνου βασίζεται σε υγρούς υδρογονάνθρακες για τα ίδια ακριβώς φαινόμενα. 
   Ο μοναδικός λόγος για αυτό είναι η μέση θερμοκρασία πάνω στο φεγγάρι αυτό.

   Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες στον Τιτάνα φθάσουν περίπου στους 93,7 βαθμούς Κέλβιν ή μείον 179,5 βαθμούς Κελσίου ή  290 βαθμούς F.
   Σε τέτοιες ακραίες ψυχρές θερμοκρασίες, το νερό είναι σε μια ειδική μορφή πάγου, η οποία είναι πιο σκληρή και πιο ανθεκτική από το γρανίτη.

   Ωστόσο, αυτές οι περιοχές της θερμοκρασίας είναι ακριβώς αυτές που οι υδρογονάνθρακες όπως το μεθάνιο και το αιθάνιο είναι σε υγρή μορφή. 
   Ως εκ τούτου, ο Τιτάνας άρχισε να χρησιμοποιεί αυτές τις χημικές ουσίες για τη διεξαγωγή των ατμοσφαιρικών κύκλων της, παρόμοιων με τους κύκλους του νερού στη Γη.

   Αυτό σημαίνει ότι όλες οι βροχοπτώσεις που λαμβάνουν χώρα στον Τιτάνα περιλαμβάνουν υγρές σταγόνες μεθανίου και αιθανίου που πέφτουν στις υπάρχουσες λίμνες, οι οποίες αποτελούνται από τις ίδιες ακριβώς χημικές ουσίες. 

   Αλλά, ενώ η επιφάνεια είναι κάπως επικίνδυνη για τη ζωή, η ατμόσφαιρα δεν είναι.





* Μπορείτε να ρυθμίσετε τους υπότιτλους από το Captions και μετά επιλέγετε Translate Captions για να επιλέξετε γλώσσα 


   Το σκάφος Cassini που είναι σε τροχιά γύρω από το σύστημα του Κρόνου, εντόπισε πολλές χημικές ουσίες που επιπλέουν σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια που δεν μπορούν να βρεθούν κάτω από τα πυκνά σύννεφα. 

   Από όλα δε τα συστατικά που απαιτούνται για να φτιαχτεί το DNA, μόνο το νερό σε υγρή μορφή λείπει, λένε οι ειδικοί. 


   Αυτό που υπονοείται από αυτά είναι ότι το DNA μπορεί να βρίσκεται σε ένα διαφορετικό σχήμα σε άλλους κόσμους, με βάση τις οργανικές χημικές ουσίες που είναι διαθέσιμες εκεί πάνω. 
   Είναι αυτονόητο ότι η ατμόσφαιρα του Τιτάνα μπορεί να περιέχει DNA που δεν βασίζεται στο νερό, αλλά σε υδρογονάνθρακες. 

   Στη Γη, το οξυγόνο στην πρώιμη ιστορία του πλανήτη μας προτού εμφανιστεί η ζωή, θα ήλθε με τη μορφή του διοξειδίου και μονοξειδίου του άνθρακα μέσω της ηφαιστειακής δραστηριότητας, καθώς και από το νερό που απελευθερώνονταν από την ηφαιστειακή δραστηριότητα ή και μέσω των μετεωριτών και των κομητών που έπεφταν πάνω στη Γη. 


   Στον Τιτάνα, το οξυγόνο φαίνεται να προέρχεται από τον Εγκέλαδο, ένα από τα παγωμένα φεγγάρια του Κρόνου, εξ αιτίας των παγωμένων γκέυζερ  (πίδακες) που αναβλύζουν σωματίδια στο διάστημα από το νότιο πόλο του Εγκέλαδου. 


   Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα γκέυζερ υπαινίσσονται την παρουσία ενός ωκεανού κάτω από το έδαφος καθώς και ένα δυναμικό περιβάλλον για τη ζωή. 







   Πέρυσι, ερευνητές έδειξαν με ποιο τρόπο μόρια του νερού, που εκτινάσσονται από τους ψυχρούς πίδακες του Εγκέλαδου, μπορεί να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις μέσω του συστήματος του Κρόνου. 
   Μερικά δε μόρια οξυγόνου βρίσκουν έτσι το δρόμο τους προς τον Τιτάνα. 

   "Πραγματικά αρχίζουμε να παίρνουμε μια ‘μυρουδιά’ για του τι είδους χημεία μία ατμόσφαιρα είναι σε θέση να φτιάξει..." λέει ο μεταπτυχιακός φοιτητής Sarah Horst του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. 

   Ο ίδιος ήταν ο επικεφαλής της ερευνητικής προσπάθειας στην οποία εμπλέκεται και ο Paul Davies  επίσης. 

   Ο Davies είναι ο διευθυντής του BEYOND: 

   Ένα κέντρο για θεμελιώδεις ιδέες στην επιστήμη,  καθώς επίσης και συνδιευθυντής της Κοσμολογικής Πρωτοβουλίας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Αριζόνα.  Daily Galaxy , physics4u.gr
_________________________________
H Nasa "πάει" στο 
μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου


   Το γιγαντιαίο φεγγάρι του Κρόνου, ο Τιτάνας  παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, χάριν της γεωγραφίας του που μοιάζει με τη Γη, τις "λίμνες" υδρογονάνθρακα ή ακόμη και την πιθανότητα ύπαρξης ζωής.

   Αν και ο ανιχνευτής Cassini-Huygens της NASA επισκέφθηκε τον Τιτάνα πριν από λίγο καιρό, η διαστημική υπηρεσία θα ήθελε να επιστρέψει κάποια στιγμή - αυτή τη φορά με ένα quadrotor.*

   Χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία drone και με τεχνολογία αισθητήρα, θα ζυγίζει λιγότερο από 10 κιλά (22 pounds), θα αναπτύσσεται από επαναφορτιζόμενο πυρηνικό "μητρικό" μπαλόνι και θα παίρνει εικόνες υψηλής ανάλυσης από κοντά στην επιφάνεια.

   Θα μπορούσε να προσγειωθεί σε ελπιδοφόρα σημεία, λαμβάνοντας μικροσκοπικές φωτογραφίες και συλλέγοντας τα δείγματα που θα αναλυθούν αργότερα από το μητρικό σκάφος.

   Επειδή η ατμόσφαιρα του Τιτάνα είναι πυκνότερη από της Γης και η βαρύτητα της πολύ χαμηλότερη, το quadcopter* θα είναι το ιδανικό όχημα για να εξερευνηθεί η επιφάνεια του Τιτάνα.


   Πιο πρόσφατα, ο οργανισμός εξερεύνησης του διαστήματος ανακάλυψε τον αρωματικό χαρακτήρα του Τιτάνα με τον ανιχνευτή Cassini-Huygens.
   Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια αγνώστων στοιχείων χημική σύνθεση κάτω από την πορτοκαλί ομίχλη του φεγγαριού.

   Η Melissa Trainer  μία εκπρόσωπος του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA στο Μέριλαντ, δήλωσε ότι το υλικό έχει ένα ισχυρό αρωματικό χαρακτήρα που βοηθά την ομάδα να καταλάβει περαιτέρω το μυστηριώδες χημικό μείγμα.
   Είπε επίσης ότι η μυρωδιά πλησιάζει πιο κοντά με την μυρωδιά ενός βενζινάδικου.

   Οι επιστήμονες αναδημιούργησαν τη μυρωδιά στο εργαστήριό τους, παρατηρώντας το μίγμα που εντοπίστηκε από το Cassini-Huygens  συνδυάζοντας διαφορετικές χημικές ουσίες. 

   Το ζήτημα ήταν να ταιριάξουν όσο το δυνατόν πιστότερα τα χρώματα του μίγματος του Τιτάνα.

   Το πρόβλημα είναι ότι η πορτοκαλί απόχρωση της ατμόσφαιρας του Τιτάνα θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού των ενώσεων. 


   Η NASA ψάχνει για την περαιτέρω αποκρυπτογράφηση αυτού του μοναδικού μίγματος, με την ανάπτυξή drone quadrotor, όταν θα συνεχίσει να διερευνά το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα.
   Το πιο κοντινό αποτέλεσμα που η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ πέτυχε στην προσπάθεια  να αναπαράγει το χημικό μίγμα, ήταν μια τεχνητή δημιουργία που αποτελείται  από μεθάνιο, άζωτο, και βενζόλιο.

   Ο Τιτάνας είναι τόσο μεγάλος ώστε να επηρεάζει τις τροχιές των κοντινών φεγγαριών. Έχει διάμετρο 3.200 μίλια, καθιστώντας τον, το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα. 

   Ένας από τους κύριους λόγους που η NASA ψάχνει να εξερευνήσει τον Τιτάνα, το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, είναι επειδή η επιφάνεια του, έχει ξεφύγει από τις προηγούμενες προσπάθειες των επιστημόνων να την παρατηρήσουν.

   Το φεγγάρι καλύπτεται από μία παχιά ατμόσφαιρα αζώτου και είναι παρόμοια με της Γης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε άζωτο. 

   Η ατμόσφαιρα της Γης εκτείνεται 60 χιλιόμετρα από την επιφάνεια, του Τιτάνα εκτείνεται 600 χιλιόμετρα. Μια μέρα στον Τιτάνα ισοδυναμεί με 16 ημέρες της Γης. 
   Χαιρετίστηκε ως ο πιο κοντινός κόσμος με τη Γη, στο ηλιακό μας σύστημα, λόγω των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμιών του, όμως, αποτελούνται από υγρό μεθάνιο και αιθάνιο αντί για νερό.

   Η ατμόσφαιρα και η υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο του Τιτάνα, τον καθιστά ως μία από τις πιο πιθανές θέσεις στο ηλιακό μας σύστημα για την ύπαρξη ζωής. 

   Αν και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πιθανότητα της ύπαρξης ζωής στο φεγγάρι αυτό, είναι πολύ απίθανη, η εύρεση ενός βιότοπου, όπου η ζωή θα μπορούσε να υπάρξει είναι η πιο πιθανή. 






   Τα Quadrotor drone της NASA θα είναι μία από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες που αναπτύσσονται ποτέ από την κυβερνητική υπηρεσία διαστήματος. 

   Δεν έχουν δοθεί οποιεσδήποτε εκτιμήσεις για το πότε το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.

   Ρεαλιστικά, η τεχνολογία θα χρειαστεί περίπου 10 με 15 χρόνια για να πάρει ένα λειτουργικό πρωτότυπο, και άλλα 10 χρόνια για να προετοιμάσει το drone για το περιβάλλον του Τιτάνα.

   Η NASA σχεδιάζει να αναπτύξει περαιτέρω τους σκοπούς και την λειτουργικότητα της αποστολής, καθώς και το σχεδιασμό του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, σε συνεργασία με την AeroVironment.  
 Eva Cat

Scholeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: