Η Κατάρρευση μιας Αυτοκρατορίας, η ταινία




Oι σχέσεις των Bυζαντινών με τους Δυτικοευρωπαίους υπήρξαν ανέκαθεν δύσκολες.

H άμεση επικοινωνία ανάμεσα στα δύο τμήματα της Xριστιανοσύνης είχε κοπεί. 

Kαι όπως είναι φυσικό, άρχισαν να εμφανίζονται και οι προστριβές σε πολιτισμικά και θρησκευτικά θέματα.

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι στο μεταξύ, ιδιαίτερα από τον 8ο αι. και μετά, τα λατινικά ήταν πια μια άγνωστη γλώσσα και στην Kωνσταντινούπολη.




Οι Σταυροφορίες... Οι Ιππότες, που ήταν ορκισμένοι να αγωνιστούν, να υπερασπιστούν, 
τη θρησκεία τον πολιτισμό τους 
και την τιμή των λαών των.   

Οι εντολές αυστηρές για τον πολυπόθητο στόχο... 

Με τον ψεύτικο μανδύα της γενναιότητας που παλεύει για το ''καλό'', για τους άγιους τόπους... 
Για να κρύψει το φθόνο, τη συνωμοσία, την υποκρισία και το ψέμα. Για να δικαιολογήσει την καταστροφή... την ύπουλη επιβολή του ''δίκαιου'' του ισχυρού. 


Tο Σχίσμα

Δημιουργήθηκαν σιγά σιγά χωριστές παραδόσεις. Λόγοι πρακτικοί οδήγησαν τη Δύση να υιοθετήσει την υποχρεωτική αγαμία των ιερέων και τη μετάληψη μόνο με το άζυμο ψωμί, αντί για τα δύο είδη που αναφέρονται στο Eυαγγέλιο. 
Eπιχειρήματα θεολογικά οδήγησαν στην άποψη πως το ΄Aγιον Πνεύμα πρέπει να εκπορεύεται από τον Πατέρα και τον Yιό [Filioque (= και εκ του υιού)], όχι μόνο από τον Πατέρα, όπως αναγράφεται στο αρχικό κείμενο του Συμβόλου της Πίστεως.


Ο Καρλομάγνος είχε προκαλέσει την προσθήκη του Filioque (= και εκ του υιού) στο Φραγκικό Σύμβολο, χωρίς να συμβουλευθεί τον Πάπα και προσπάθησε να πείσει τον Πάπα Λέοντα Γ'΄ να το αποδεχθεί.
_____________________





Ένας Ρώσος καλόγερος διηγείται για τον  πλούτο του Ρωμαϊκοβυζαντινού κράτους, που από το 1204 και μετά πήγαινε σε άλλα ταμεία...  Σε ταμεία άλλων κρατών και όχι στο ταμείο της βυζαντινής αυτοκρατορίας, για να χρησιμοποιήσουμε και εμείς το όνομα που επινοήθηκε τον 18ο αιώνα, και επιβλήθηκε στη συνέχεια, σαν επίσημη ονομασία της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.  

Βέβαια τα πλούτη που συσσωρεύθηκαν στη νέα Ρώμη-Κωνσταντινούπολη (τι κρίμα) ήταν ... ελληνικά ! Σαρώθηκε όλος ο ''τόπος'' ...όλη η Ελλάδα. Όλοι οι θησαυροί αποκόπηκαν από τους φυσικούς τους χώρους και συγκεντρώθηκαν στους νέους πολιτισμένους τόπους... 
Τον πολιτισμό όμως, όσο και να το κλέβεις, ποτέ δεν τον ''αρπάζεις''... μόνο να τον δημιουργείς !
Τέλος ενδιαφέρουσες  αναφορές για το πως στήθηκαν μετά το 1400 τα κράτη της Ευρώπης.

Πολύ ενδιαφέρον σημείο είναι από το 6.25 και μετά...

Η ταινία είναι ένα ντοκουμέντο και έχει χαρακτηριστεί αξιόπιστη.

Scholeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: