Η Ελληνιστική πόλη Χάτρα δεν υπάρχει πια !


Ο αρχαιολογικός χώρος της Χάτρα όπως ήταν 
πριν την επίθεση 


Το Ισλαμικό Κράτος 
θεωρεί, όπως 
και οι πρώτοι χριστιανοί εξάλλου, ότι τα αρχαία μνημεία, γλυπτά, έργα 
τέχνης, βιβλία, αρχαιολογικοί χώροι, με άλλα λόγια όλος ο μη ισλαμικός πολιτισμός και ιδιαίτερα ο αρχαίος πολυθεϊστικός, ότι είναι αντίθετος με τον έναν και μοναδικό Θεό και για αυτό πρέπει τα πάντα να καταστραφούν.

Οι τζιχαντιστές ξεκίνησαν το καταστροφικό τους έργο καταστρέφοντας χριστιανικές εκκλησίες και σιιτικά τζαμιά (που τα θεωρούν αιρετικά).

    Ύστερα πέρασαν στην καταστροφή των αρχαιοτήτων του βόρειο Ιράκ, αφού πρώτα φρόντισαν να κάψουν και όλες τις δημόσιες βιβλιοθήκες στη Μοσούλη, κάνοντας στάχτη και πολύτιμα αρχαία χειρόγραφα.
    Στη συνέχεια επιτέθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο της Μοσούλης, όπου και διέλυσαν...



όλα τα εκθέματα, ειδικά εκείνα που προέρχονται από τον ασσυριακό πολιτισμό, αφού η Μοσούλη – Νινευή ήταν σημαντική ασσυριακή πόλη πριν εμφανιστούν οι Άραβες στη Μεσοποταμία. Έπειτα μπήκαν με μπουλντόζες στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας ασσυριακής πόλης Νιμρούντ, όπου και ισοπέδωσαν τα αρχαία ερείπια.
    Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν και την αρχαία πόλη Χάτρα.


Αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων είπε το Σάββατο
στο Reuters πως πληροφορήθηκε από υπαλλήλους του που βρίσκονται στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, ότι οι τζιχαντιστές κατεδάφισαν τα ερείπια της Χάτρα, μιας πόλης ηλικίας 2.000 ετών!

Ωστόσο, ανέφερε πως είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, σημειώνοντας ότι το υπουργείο δεν έχει λάβει ακόμη φωτογραφίες που να δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.
    Ωστόσο, κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι νωρίς σήμερα το πρωί άκουσε μία ισχυρή έκρηξη και ότι άλλοι κάτοικοι γειτονικής περιοχής ανέφεραν ότι οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος έχουν καταστρέψει μερικά από τα μεγαλύτερα οικοδομήματα της Χάτρα και ότι κατεδαφίζουν τα μικρότερα με μπουλντόζες.


Αρχαία μνημεία της Χάτρα που δεν υπάρχουν πιά.  
Είχαν διασωθεί μέσα στους αιώνες  σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.

Η Χάτρα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων νοτίως της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, αραβικές φυλές μετανάστευσαν στη βόρεια περιοχή της Μεσοποταμίας και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που αργότερα ονομάστηκε Χάτρα. 


Τον 3ο αιώνα η Χάτρα ιδρύθηκε ως πόλη στο βασίλειο των Σελευκιδών.   

Υπήρξε σημαντική οχυρωμένη συνοριακή πόλη και άντεξε επανειλημμένες επιθέσεις από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. 

Στην πόλη διακρίνονται οι επιρροές του ελληνικού πολιτισμού με άλλες (της Μεσοποταμίας, της Χαναανικής) και είναι προστατευόμενο μνημείο κληρονομιάς της UNESCO.


Σημειώνεται πως οι καταστροφές των αρχαιολογικών θησαυρών στο Ιράκ συνιστούν έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και συνιστούν, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την UNESCO, «έγκλημα πολέμου».




tribune.gr


  Scholeio.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια: