Αντιγράφοντας τον Μπετόβεν -Βιέννη, η ταινία



Μυθιστορηματική βιογραφία των τελευταίων χρόνων ζωής του Μπετόβεν. Λιγάκι ακαδημαϊκό, αλλά έχει μουσικό ενδιαφέρον. Το 1824, η Ανν Χολτζ (Νταϊάν Κρούγκερ) μια νεαρή συνθέτης καταφθάνει στη Βιέννη του 19ου αιώνα έχοντας σαν φιλοδοξία, να καταξιωθεί, πράγμα δύσκολο αφού είναι γυναίκα, κάτι που ο ουσιαστικά κωφός και δύστροπος, Μπετόβεν λοιδορεί.

Πολύ όμορφη ταινία ως προς την αναπαράσταση της εποχής και επαρκής αναφορικά με τις ερμηνείες. Κορυφαία η δεκάλεπτη σεκάνς της εισαγωγής της Ενάτης. Το σενάριο ίσως δεν καταφέρνει να φτάσει στο απαραίτητο βάθος για να δικαιολογήσει σχέσεις και συμπεριφορές.
O Εντ Χάρις σαν Μπετόβεν είναι καλός, χωρίς, ωστόσο, να προσφέρει κάτι το αξιοσημείωτο, ενώ η Νταϊάν Κρούγκερ είναι πολύ καλή, και νομίζουμε ότι αρχίζει να εξερευνά τις υποκριτικές δυνατότητές της ξεπερνώντας το κέλυφος της 'όμορφης'.



Λίγα για το περιβάλλον και την υπόθεση: 


Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (Έντ Χάρις) έχει χάσει την ακοή του. Απομένουν 4 μέρες για την παρουσίαση της 9ης συμφωνίας στην Βιεννέζικη ελίτ, παρουσία του Αρχιδούκα και μονάρχη της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας. 

Ο "αντιγραφέας" του Γερμανού μουσικού (που βρίσκεται πλέον στο ναδίρ της καριέρας του καθώς η Αυστριακή κοινωνία προτιμά τις ιταλικές οπερέτες), είναι χτυπημένος από την επάρατη νόσο. 

Πρέπει μέσα στα επόμενα 24ωρα να βρεθεί ένας αντιγραφέας, κάποιος δηλαδή που καθαρογράφει τις παρτιτούρες του, για να ολοκληρώσει τη συμφωνία. Ως από μηχανής θεός, η όμορφη και ταλαντούχα Άννα Χόλτζ (Νταϊάν Κρούγκερ) θα αναλάβει το τρομερό αυτό εγχείρημα. 

Ο ιδιοφυής αλλά δύστροπος μουσικός, δυσκολεύεται να εμπιστευτεί τη δουλειά του σε μια ...γυναίκα. Τελικά, η επαγγελματική αυτή συνεργασία θα αλλάξει τη ζωή και των δύο.

Οι ιστορικές μαρτυρίες δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της Anna Holtz και κρίνοντας από τα ήθη της εποχής και την τότε αντιμετώπιση των γυναικών μάλλον απίθανο είναι να συνέβαινε ποτέ μια τέτοια συνεργασία. Ιδίως, αν ο Beethoven ήταν ο δύστροπος, αντικοινωνικός και αγενής χαρακτήρας που παρουσιάζεται στην ταινία. Ποιητική αδεία, λοιπόν, η... γέννηση της αντιγραφέως, μόνο και μόνο για να χρησιμεύσει σα δραματουργικό όχημα στην εξερεύνηση της προσωπικότητας του συνθέτη. 


Η εναρκτήρια σεκάνς όπου η Anna τρέχει στο πλευρό του ετοιμοθάνατου Beethoven ακούγοντας στο μυαλό της (και κατανοώντας) τη 'δύσκολη' Φούγκα, καθώς και η δεκάλεπτη (!) σεκάνς της πρεμιέρας της 9ης Συμφωνίας (φωτισμένη μόνο με 600 κεριά), φανερώνουν κινηματογραφική έμπνευση και βιρτουοζιτέ από τη Holland και είναι πράγματι μεθυστικές με τη - δεδομένη - εκπληκτική μουσική επένδυση και το εξαιρετικό μοντάζ του Alex Mackie.





Αντιγράφοντας τον Μπετόβεν  

COPYING BEETHOVEN

Αγγλο-ουγγρική ταινία, 

σκηνοθεσία Ανιέσκα Χόλαντ 

με τους: Εντ Χάρις,Νταϊάν Κρούγκερ, Μάθιου Γκουντ


Προϋπολογισμός: 11 εκατομμύρια USD

Ημερομηνία κυκλοφορίας σε DVD: 3 Απριλίου 2007

. Υποψηφιότητες: Βραβείο Γκόγια Καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας,

Πολωνικό Κινηματογραφικό Βραβείο Καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας 2007
_____________________________________________________________


* Δήλωση: Το Scholeio.com δεν είναι κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων της ταινίας και η προβολή του βίντεο αποσκοπεί μόνο σε ψυχαγωγικούς λόγους, όπως και οι υπόλοιπες ταινίες που θα βρείτε στο μπλογκ.


  Scholeio.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια: