Μια ''Επικίνδυνη Μέθοδος'' σκηνοθετημένη από τον Ντ. Κρόνεμπεργκ



 Επικίνδυνη Μέθοδος

Σε μια εξαιρετική αναπαράσταση της Βιέννης του 1900 και των ρευμάτων που άλλαξαν την κατανόησης της συμπεριφοράς του σύγχρονου ανθρώπου, στις παρυφές μιας σειράς καταστροφικών πολέμων, παρακολουθούμε το χρονικό μιας σφοδρής τριπλής σύγκρουσης όπου το μπαμ δεν χρειάζεται να ακουστεί.

Σύμφωνα με τον Γιουνγκ ο άνθρωπος είναι προϊόν της δυαδικής του φύσης, αλλά και έρμαιο του συλλογικού ασυνείδητου, δηλαδή μιας σειράς αρχετύπων που τον ορίζουν χωρίς τη θέληση του. Αυτή ακριβώς η πεποίθηση είναι και ο καμβάς που σκηνοθετεί ο Cronenberg την ταινία.  

Η νέα ταινία του David Cronenberg βασίζεται στο θεατρικό του Christopher Hampton, "The Talking Cure". Το οποίο βασίζεται στο βιβλίο του John Kerr, "A Most A Dangerous Method". Το οποίο με τη σειρά του βασίζεται στη για καιρό άγνωστη αλληλογραφία της Spielrein με τους Jung και Freud...


Το "όπλο" του Γιουνγκ είναι η μέθοδος του δασκάλου του, του πασίγνωστου Σίγκμουντ Φρόιντ. Και οι δύο άντρες μαγεύονται από την Σαμπίνα. Στην "παρέα" προστίθεται και ο Ότο Γκρος, ένας ασθενής που είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει κάθε όριο. 
Ο Γιουνγκ παραδίνεται στον πόθο για την ασθενή του και μια παθιασμένη σχέση ξεκινά. Η Σαμπίνα γίνεται ο καταλύτης στις εμπνευσμένες θεωρίες του. 

Σε μια ταινία μετρημένη, πλήρως εναρμονισμένη με το θέμα και το ντελικάτο χειρισμό που προϋποθέτει, ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιχειρεί, όχι να παραδώσει σεμινάριο πάνω στο βίο και το έργο των δυο θεμελιωτών της ψυχανάλυσης, αλλά να εξερευνήσει, εκτός από την διανοητική εξουσία και τον έλεγχο πάνω στις επιθυμίες, τα όρια της επιστημονικής προσέγγισης με την προσωπική αδυναμία- και μάλιστα σε ένα πεδίο νέο και ασαφές την εποχή εκείνη. 

Στις αρχές του 20ου αιώνα που διαδραματίζεται η Επικίνδυνη Μέθοδος, ο 50χρονος Φρόιντ είχε ήδη αναγνωρισθεί, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αποδεχθεί εύκολα αμφισβήτηση για τις θέσεις και τις θεωρίες του. Ο νεότερος Καρλ Γιουνγκ διαφοροποιήθηκε μετά από 6ετή στενή σχέση με τον πατέρα της ψυχανάλυσης. Τα χάλασαν στη φύση της θρησκείας και της σεξουαλικής επιθυμίας, κάτι που ο Κρόνεμπεργκ αφομοιώνει χωρίς να χρειαστεί να αναγγείλει κινηματογραφικά. 

Δραματικός καταλύτης ήταν η περίπτωση της προβληματικής Σαμπίνε Σπιλράιν, η οποία γοήτευσε και τους δυο. Ο Φρόιντ θεωρούσε απαράδεκτη οποιαδήποτε σχέση με ασθενή αλλά ο Γιουνγκ, αν και παντρεμένος με 5 παιδιά, συνδέθηκε μαζί της, αρνούμενος να διαχωρίσει τη λίμπιντο του από την υποχρέωση που είχε απέναντι της. 
Ο Φρόιντ δεν σταματά να επηρεάζει, αλλά με καθαρά εγκεφαλική διείσδυση, τη στιγμή που ο Γιουνγκ παρατηρεί και υποκύπτει στον πάθος. Προκύπτει ζήτημα δεοντολογίας, αλλά και βαθύτερης ανάγκης, που στην ταινία δηλώνεται με ψυχολογικές αποχρώσεις και λεπτές, μελετημένες κινήσεις της κάμερας. 

Μέσα από τόσα διαφορετικά μέσα και φίλτρα υποκειμενικότητας, μοιάζει παρακινδυνευμένο να ασχοληθεί κανείς σοβαρά με την ιστορική ακρίβεια των ισχυρισμών του φιλμ του Cronenberg. 

Η ταινία άλλωστε πριμοδοτεί φανερά την σημασία της επίδρασης του Jung στο χώρο της ψυχολογίας, εν αντιθέσει με τον Freud τον οποίο παρουσιάζει λίγο ως πολύ ως μία αυταρχική, πατριαρχική μορφή. Επί της ουσίας, το "Μία Επικίνδυνη Μέθοδος" εστιάζει στην πολυεπίπεδη, αρχικά θεραπευτική σχέση του Jung με την ασθενή του, Spielrein, η οποία δεν άργησε να εξελιχθεί σε ένα φλογερό εξωσυζυγικό ειδύλλιο. Ο ρόλος του Freud στην υπόθεση έρχεται εμβόλιμα, με σκοπό να αναδείξει τις θεωρητικές ζυμώσεις στο χώρο της διαμορφούμενης ακόμα ψυχαναλυτικής θεωρίας, η οποία μεταξύ άλλων οδήγησε στη ρήξη μεταξύ Freud και Jung το 1914.

Το μοναδικό στοιχείο που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει το φιλμ είναι ο παράγοντας Freud, όπου όμως τόσο ως χαρακτήρας όσο και ως ιστορικό πρόσωπο περιορίζεται και διαστρεβλώνεται συστηματικά. Ενδεικτικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι ο Jung κατηγορεί τον Freud ότι η θεωρία του εμμένει υπερβολικά στην επίδραση της σεξουαλικότητας. Τη στιγμή βέβαια που ο Jung είναι αυτός που ενδίδει στις ερωτικές ενορμήσεις του, καταστρατηγώντας έναν βασικό κανόνα δεοντολογίας που ορίζει τη σχέση αναλυτή και αναλυόμενου...





Μια επικίνδυνη μέθοδος

2011 ‧ Δραματική ταινία/Θρίλερ ‧ 1 ώ. 39 λ.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Νοεμβρίου 2011 (Ελλάδα)

Σκηνοθέτης: Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

Σύνθεση μουσικής: Χάουαρντ Σορ

Υποψηφιότητες: Χρυσός Λέων

Βραβεία: 

Βραβείο Τζίνι Καλύτερου Β' ανδρικού ρόλου 

Βραβείο Τζίνι Καλύτερης καλλιτεχνικής διεύθυνσης

Βραβείο Τζίνι Καλύτερου ήχου

Βραβείο Τζίνι Καλύτερου μοντάζ ήχου



Εκείνο που αφήνει τελικά το «A Dangerous Method» είναι μία αντιφατική αίσθηση. Μία ταινία που εξιστορεί την αλληλεπίδραση δύο κορυφαίων προσωπικοτήτων της ψυχαναλυτικής σκέψης, δηλαδή δύο ανθρώπων που αναζήτησαν με πάθος - παρά τις διαφορές τους - το μυστήριο του ανθρώπινου ψυχισμού, καταπιάνεται τόσο επιδερμικά και περιγραφικά μαζί τους. 
__________________

* Δήλωση : Το Scholeio.com δεν είναι κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων της ταινίας και η προβολή του βίντεο αποσκοπεί μόνο σε ψυχαγωγικούς λόγους, όπως και οι υπόλοιπες ταινίες που θα βρείτε στο μπλογκ.


  Scholeio.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια: