Ύπνος, το θαύμα της φύσης... Δες τι συμβαίνει σε σένα
Ύπνος, το μεγάλο θαύμα της φύσης που ''τα βάζει όλα στη θέση τους''. Τον ύπνο, αυτό το ''μικρό θαύμα'' τον είπαν και μικρό θάνατο... 


Ο Βασιλιάς Ύπνος θεωρείται ότι είναι μια από τις πιο αγαπημένες μας δραστηριότητες και δες γιατί... 

Μάθε και επωφελήσου από αυτά που σου προσφέρει.1. “Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο εγκέφαλός μας καταγράφει πολλές άχρηστες πληροφορίες... Ε, λοιπόν τις ξεχνάς όλες, σαν περιττές λεπτομέρειες τις διαγράφει η μνήμη σου όσο κοιμάσαι. 
Μια διαδικασία απαραίτητη για να μην εκραγεί ο εγκέφαλός μας από τις πολλές πληροφορίες” λέει ο Christopher Colwell ειδικός ύπνου στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου UCLA.

2. Η θερμοκρασία του σώματος πέφτει. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος δίνει την εντολή για την έκκριση της μελατονίνης, η οποία επηρεάζει τους καρδιακούς παλμούς και μας ειδοποιεί ότι ήρθε η ώρα του ύπνου. Τη χαμηλότερη θερμοκρασία το σώμα μας την έχει γύρω στις 02:30 πμ.

3. Χάνουμε βάρος. Με τη διαδικασία της αναπνοής χάνονται υγρά, τα οποία κατά της διάρκεια της ημέρας μπλοκάρονται. Με 5 ώρες ύπνο την ημέρα μπορείτε να ακυρώσετε όποια δίαιτα ή άσκηση έχετε κανονίσει. Το ιδανικό, βέβαια, είναι οι 7 ώρες ύπνου.

4. Ψηλώνουμε. Μιας και η σπονδυλική στήλη δεν πιέζεται από το βάρος μας, δίσκοι ανάμεσα στα κόκαλα της σπονδυλικής στήλης, που ενεργούν σαν μαξιλάρια, ενυδατώνονται. Ιδιαίτερα αν κοιμάστε σε σκληρό στρώμα, σε εμβρυακή στάση, μπορείτε να κερδίσετε πόντους.

5. Μειώνεται η πίεση του αίματος και αυτό με τη σειρά του οδηγεί στη χαλάρωση των μυών της καρδιάς και άρα στην ηρεμία και την ξεκούρασή μας. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται και η πιθανότητα για καρδιακό επεισόδιο, οπότε, αν έχετε θέματα με αϋπνίες, ακολουθήστε αμέσως θεραπεία.

6. Ο
ι μυς παραλύουν προσωρινά. Ναι, ξέρω ακούγεται τρομακτικό αλλά ακριβώς αυτό μας προφυλάσσει από το να ''κάνουμε'' αυτά που βλέπουμε στα όνειρά μας. 
Μπορεί να παραλύει το σώμα σου αλλά ο εγκέφαλός σου όμως είναι πιο ενεργός από ποτέ. 
Ο εγκέφαλος ενός ατόμου που ονειρεύεται είναι πολύ πιο ενεργός από αυτόν που είναι ξύπνιος καθώς επίσης χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο. “Μια θεωρία λέει πως όταν είσαι σε κατάσταση REM ύπνου οργανώνεις τις σκέψεις σου και καταγράφεις όσα έχεις μάθει όσο είσαι ξύπνιος. Η αλήθεια είναι κανείς ότι δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ο εγκέφαλος είναι πιο ενεργός όταν κοιμάται” λέει ο Dr. Alon Y. Avidan, νευρολόγος καθηγητής και διευθυντής στο τμήμα διαταραχής ύπνους του UCLA.

7. Ξυπνάς 5 με 15 φορές την ώρα για ελάχιστο χρόνο- για αυτό δεν το θυμάσαι. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν αλλάζουμε στάδιο ύπνου, ή όταν βλέπουμε ένα όνειρο και μετά πέφτουμε πάλι σε βαθύ ύπνο. 

8. Ξυπνάμε σεξουαλικά. Όπως οι άντρες μπορούν να έχουν στύση κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, έτσι και οι γυναίκες μπορούν να ενεργοποιηθούν σεξουαλικά ενώ κοιμούνται, όμως αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας κάποιου ονείρου, αλλά επειδή κατά τη διάρκεια που ονειρευόμαστε, ο εγκέφαλος χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο. Το αίμα μαζεύεται και στα γεννητικά όργανα!

9. Είναι πιθανό να έχουμε αέρια, μιας και οι μυς του πρωκτικού σφιγκτήρα χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα συγκρατήσουν. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε για την οσμή, μιας και η λειτουργία της όσφρησης είναι μειωμένη κατά τη διάρκεια του ύπνου μας.

10. Ίσως να έχουμε έναν μεγάλο σπασμό σε όλο το σώμα μας, όμως αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς συμβαίνει στο 70% των ανθρώπων. Οι επιστήμονες λένε πως ίσως να οφείλεται στο άγχος.

11. Αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και δίνει στο δέρμα την ελαστικότητά του. Όταν είστε κοιμισμένοι, είστε σε κατάσταση νηστείας, με αποτέλεσμα την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης. Όπως αποδεικνύεται, η αυξητική ορμόνη διεγείρει την ανάπτυξη του κολλαγόνου, γι' αυτό και είναι πολύ καλό να βάζουμε το βράδυ κρέμες με ρετινόλη και ρετινοειδή, που αλληλεπιδρούν τέλεια με το κολλαγόνο.

12. Επιδιορθώνονται όλα τα κύτταρα του σώματός σου. Οποιαδήποτε ζημιά έχει γίνει στον οργανισμό σου εσωτερικά και εξωτερικά διορθώνεται όσο εσύ κοιμάσαι. Αν όμως κοιμάσαι ελάχιστα η διαδικασία αυτή δεν γίνεται σωστά και επηρεάζει όλο σου το σώμα. Για αυτό και νιώθεις “σαν να έχεις φάει ξύλο” όταν κοιμάσαι μόνο 4 ώρες μετά από ξενύχτι. 

13. Το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι φουλ ενεργοποιημένο. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έγινε σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο για τη γρίπη αλλά ξενύχτησαν το βράδυ έδειξαν ότι δεν δημιουργήθηκαν τα απαραίτητα αντισώματα στον οργανισμό. “Μόλις καταλάβω ότι αρρωσταίνω κοιμάμαι για 10 ώρες” λέει ο γιατρός Dr. Jordan Stern, ιδρυτής και διευθυντής της κλινικής BlueSleep Center στη Νέα Υόρκη. “Αν έχεις χρόνια προβλήματα αϋπνίας είναι πολύ πιο πιθανό να αρρωσταίνεις συνέχεια” 

14. Πιθανώς αναπνέεις όσο κοιμάσαι. Και λέμε πιθανώς γιατί το 30% των ανθρώπων σταματάνε να αναπνέουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η διαταραχή λέγεται άπνοια και το 90% των ατόμων που πάσχουν από αυτή δεν το γνωρίζουν. Το ροχαλητό είναι μια ένδειξη και καλό είναι να γίνονται εξετάσεις για παν ενδεχόμενο. 
_________________________________________________


Η έλλειψη ύπνου συρρικνώνει τον εγκέφαλο!

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί προβλήματα. Δεν σας λέμε τίποτα καινούργιο όμως εκτός από τα γνωστά προβλήματα κάνει και κάτι ακόμη πιο τρομακτικό και σκοτεινό: Συρρικνώνει τον εγκέφαλο!
Σε μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 στο περιοδικό Neurology, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα προβλήματα στον ύπνο δημιουργούν διάφορες δυσλειτουργίες στον εγκέφαλο. Στην έρευνα λοιπόν, συμμετείχαν 147 ενήλικες μεταξύ 20 και 84 ετών οι οποίοι έκαναν μαγνητικές εγκεφάλου σε διάστημα 3,5 περίπου χρόνων συμπληρώνοντας παράλληλα και ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειές τους γύρω από τον ύπνο.

Το 35% το οποίο δεν είχε καλή ποιότητα ύπνου, παρουσίασε πιο προβληματική εγκεφαλική λειτουργία, ή για να γίνουμε πιο σαφείς, χρησιμοποιούσαν λιγότερο αποτελεσματικά 2 σημεία του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη λήψη αποφάσεων αλλά και την απομνημόνευση και την ανάγνωση.  
Οπότε, καλό θα ήταν να δώσετε λίγη περισσότερη βάση και προσοχή στην ποιότητα του ύπνου σας, γιατί όπως βλέπετε δεν προκαλεί μόνο... μαύρους κύκλους.
_________________________________________________
* φωτό, Πίνακας του Γιάννη Μόραλη Γυμνό_p-1024x768


  Scholeio.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια: